Σελίδες

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Υπόμνημα ΑΔΕΔΥ, στο Ν/Σ για το Δημόσιο .....

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., επιμένει να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο οι παρακάτω προτεραιότητες για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο:

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Νέα ΣΣΕ στη ΔΕΗ, έμμεση αύξηση μισθού .........


Η χορήγηση επιδόματος τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα και η δέσμευση για μη πραγματοποίηση απολύσεων είναι δύο από τις βασικές ρυθμίσεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ και έχει τριετή διάρκεια, έως το 2018.
Το τροφείο θα χορηγείται για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας (φυσική παρουσία), με στόχο «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας».
Η σύμβαση προβλέπει επίσης την παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα, επιπλέον ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά, η οποία -σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους- επιβάλλεται για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση. Η ΔΕΗ δεσμεύεται επίσης «να μην προχωρήσει σε καταγγελία συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, παρά μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος».
Προβλέπονται, τέλος, ειδικές παροχές για τους εργαζόμενους στην εμπορική εξυπηρέτηση πελατών (Front Office) που περιλαμβάνουν τέσσερις ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο καθώς και ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Πρόσω οι μηχανές, για το Λιμάνι ........Pireas2Day.gr / ΝΑΥΤΙΛΙΑ / ΛΙΜΑΝΙΑ / «Μυστική» επίσκεψη Βαρουφάκη στη Cosco!

«Μυστική» επίσκεψη Βαρουφάκη, στη Cosco!

Εν «κρυπτώ» επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησε, την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσία του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί.

Όπως έγραψε η «Καθημερινή», η οποία με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας ήταν μοναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη και την κάλυψαν δημοσιογραφικά ο κ. Βαρουφάκης σε δήλωσή του υπογράμμισε πως «το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλα τα στελέχη της Cosco τα οποία εργάζονται γι’ αυτό το έργο, αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούν από την Κίνα τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα συμπεριφέρεται στην Cosco, είναι πως προχωρούμε μπροστά και εδραιώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια πολύ μακροπρόθεσμη και ιδιαίτερα κερδοφόρα συνεργασία».

Είναι άγνωστο γιατί ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να πραγματοποιήσει, αιφνιδιαστικά, μια επίσκεψη στην προβλήτα της Cosco, χωρίς, μάλιστα, να έχουν ενημερωθεί- σύμφωνα με πληροφορίες- κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  στην περιοχή του Πειραιά και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση πριν ή μετά την επίσκεψη.

Το θέμα αποκτάει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αληθεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι για την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη δεν είχαν ενημερωθεί ούτε καν συναρμόδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την «Καθημερινή»  ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τον Κινέζο πρέσβη και κορυφαία στελέχη της Cosco πως η Αθήνα επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Απέφυγε να προσδιορίσει όμως επακριβώς το μοντέλο που θα προκριθεί γα την αξιοποίηση του λιμανιού. 

Μίλησε πάντως για ζήτημα που θα έχει οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
 Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, «θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία της ελληνικής Πολιτείας με την Cosco και εντός των αμέσως επόμενων λίγων εβδομάδων θα έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να κινηθούμε μπροστά».

Ο υπουργός ενώπιον του πρέσβη Ζου Ξιαολί σημείωσε πως «αυτό που ξεκίνησε εδώ στον Πειραιά μπορεί να προχωρήσει πολύ μακριά και να δημιουργήσει συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών και των επιχειρήσεών τους με επίκεντρο περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να εκχωρούνται σε επενδυτές που δεν έχουν μακροχρόνιους ορίζοντες». Και συμπλήρωσε πως «αυτή εδώ η επένδυση της Cosco είναι ξεκάθαρα μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Και είναι ακριβώς το είδος εκείνο των επενδύσεων που η νέα κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει ιδιαίτερα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε στη χώρα με επενδυτικά project σαν αυτό της Cosco στον Πειραιά. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε έργα για τα οποία οι λαοί της Ελλάδας και της Κίνας θα είναι περήφανοι και από τα οποία θα επωφεληθούν αμφότεροι».