Σελίδες

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Διαίρει και βασίλευε ...


Αν κάποιος στις αρχές του 2010 έλεγε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ανεργία θα ξεπερνούσε το 30%, ότι το 70% των νέων θα ήταν άνεργοι, οι μισθοί θα είχαν κατρακυλήσει κάτω από το όριο της φτώχειας, θα είχαν κλείσει νοσοκομεία και σχολεία, οι φόροι θα αυξάνονταν κατακόρυφα, οι νέοι θα μετανάστευαν μαζικά, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα έβγαζε στο σφυρί ακόμη και τις παραλίες της χώρας, θα τον πέρναγαν για … τρελό.
«Αποκλείεται να συμβούν αυτά στην Ελλάδα. Εδώ θα ξεσηκωθούν όλοι. Τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν».
Αυτές ήταν οι πιο συχνές απαντήσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει παράδοση δυναμικών συνδικαλιστικών αγώνων, ήταν η φράση που έκλεινε συχνά-πυκνά αυτές τις συζητήσεις.

Πράγματι! Στην Ελλάδα υπάρχει παράδοση συνδικαλιστικών και εργασιακών αγώνων, μόνο που δεν είναι μία, ούτε ενιαία και ούτε αδιαίρετη. 
Σε μια επιτυχημένη εφαρμογή της τακτικής «διαίρει και βασίλευε», τα μέτρα χτυπούσαν τους εργαζόμενους κατά κατηγορίες.
Το 2010 στοχοποιήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως «υπαίτιοι της κρίσης». Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να περάσουν όλα τα μνημονιακά μέτρα που έχουν οδηγήσει σε ποσοστά ανεργίας του 30%, στην καθιέρωση μισθών των 400 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, σε περικοπές των συντάξεων, των επιδομάτων, σε καταστροφή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, στη διάλυση μιας ολόκληρης κοινωνίας. 
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο ευθύνεται για τη ... διεθνή οικονομική κρίση!

Οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς τους, οφείλουν να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα υπάρχοντα σωματεία, απαιτώντας ΕΝΙΑΙΟΥΣ – ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ με ΕΝΙΑΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, που θα παλεύουν για να κερδίζουν στους χώρους δουλειάς τους και θα λειτουργούν με γνώμονα την αλληλεγγύη, πείθοντας τον εργαζόμενο κόσμο για τη δύναμή του.

Ο νόμος περί «συνδικαλισμού», που θα επιχειρήσει να φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν θα έχει ως στόχο την «κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών», όπως θα το παρουσιάσουν, αλλά να βάλει το εργατικό κίνημα στο γύψο και να καταργήσει ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα μόνο μια λύση υπάρχει: οι εργαζόμενοι και όσοι συνδικαλιστές δεν είναι υποτακτικοί των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, να βάλουν στο περιθώριο τους εκπροσώπους του «επίσημου - κομματικού» συνδικαλισμού και να διεκδικήσουν το αυτονόητο:
Την προάσπιση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού. 

Εμείς, ο Ενιαίος Συνδυασμός στο Λιμάνι του Πειραιά, επιδιώξαμε με αίσθημα ευθύνης, σύμπνοιας και ενότητας να συμπαραταχθούμε ΟΛΟΙ μέσα από ένα Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, όπου και θα ενσωματωθούν όλοι οι υπάρχοντες Συνδυασμοί - Παρατάξεις, από ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς χώρους.

Στο μήνυμα όμως αυτό, με γνώμονα να προταχθεί το συμφέρον ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον ΟΛΠ και όχι μεμονωμένων ομάδων ή παρατάξεων, ΔΕΝ βρήκαμε ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις.

Αυτοί, προτίμησαν να «μετρήσουν τις δυνάμεις τους», στην πιο δύσκολη εποχή για τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ ………

Εμείς, θα συνεχίσουμε ...
ΟΛΟΙ μαζί, μπορούμε !!

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΟΛΠ

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Αυτή είναι η αλήθεια, για την παρουσία της Cosco στον Πειραιά......


«Η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αφαίρεσε από το δημόσιο έλεγχο μια σημαντική για τη χώρα και την οικονομία λιμενική δραστηριότητα, ενώ η λειτουργία της στον Πειραιά δεν αύξησε συνολικά τις θέσεις απασχόλησης στο λιμάνι, αλλά αντικατέστησε θέσεις μόνιμης εργασίας με θέσεις επισφαλούς και χαμηλά αμειβόμενης απασχόλησης. Επίσης δεν συνέβαλλε ουσιαστικά στα φορολογικά έσοδα, λόγω των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει, ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποίησε δεν είχαν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».
Αυτά δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο και ενέκρινε με πλειοψηφία ψήφισμα κατά της πώλησης του ΟΛΠ και παράλληλα αποφάσισε την παρέμβαση από την Περιφέρεια Αττικής στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και εκδικάζεται η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιμελητηρίων της πόλης, ώστε να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ.
Ο Γιώργος Γαβρίλης επεσήμανε ότι ο ΟΛΠ αποτελεί έναν κερδοφόρο Οργανισμό, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί με ίδια κεφάλαια μεγάλες επενδύσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Παρουσιάζοντας στο μεταξύ τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα υπογράμμισε ότι «η επιλογή της πλήρους ιδιωτικοποίησης του λιμανιού δεν συμβαδίζει ούτε με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ούτε με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της οικονομίας» και όπως εξήγησε στη συνέχεια ειδικότερα η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών ενός λιμανιού, με τα χαρακτηριστικά του ΟΛΠ, οδηγεί σ' ένα μοντέλο λειτουργίας που δεν συναντάται ουσιαστικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τέλος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις από την πώληση του ΟΛΠ:
  • Στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο
  • Στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση
  • Στη σχέση του λιμανιού με την πόλη του Πειραιά
  • Στην εργασία και την περιβαλλοντική προστασία
  • Στη λειτουργία των υπόλοιπων λιμανιών της Αττικής(Ελευσίνα, Λαύριο και Ραφήνα).
 efsyn.gr

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΥΛΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )

Οδ. Ανδρούτσου 1 & Κανάρη, 18648-Δραπετσώνα, Τηλ.: 210-4630446, Fax : 210-4614655
E-mail : omyle@olp.gr, website : www.omyle.gr


Πειραιάς 18.11.2014              
                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ μετά από επιστολή της Διοίκησης του ΟΛΠ και σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 1, περ. γ του Καταστατικού του ΟΛΠ αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη ενός (1) εκπροσώπου των Υπαλλήλων για το ΔΣ/ΟΛΠ.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10.12.2014 στα γραφεία της ΟΜ.Υ.Λ.Ε, Οδ. Ανδρούτσου 1 και Κανάρη, Δραπετσώνα και από ώρα 08:00 έως 18:00.

Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στα γραφεία της ΟΜ.Υ.Λ.Ε την Δευτέρα 24.11.2014 μέχρι ώρα 14:00.
Η Εφορευτική Επιτροπή

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Πρόσκληση Ενότητας, για ένα Ενιαίο Ψηφοδέλτιο στον ΟΛΠ !!


Οι επερχόμενες εκλογές στον ΟΛΠ, για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ και στα Σωματεία, πραγματοποιούνται την πιο δύσκολη εποχή για τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων από πλευράς κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται σκληρά, με κάθετη πτώση του μισθού τους, την ανασφάλεια τους και πληθώρα ακραίων φορολογικών μέτρων και επιβαρύνσεων.

Οι εργαζόμενοι, ασφυκτιούν από το βάρος των εξελίξεων και ψάχνουν απεγνωσμένα στήριγμα στους εκπροσώπους τους, χωρίς πολιτικές – κομματικές ταυτότητες.

Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει και εμείς, οι οποίοι διεκδικούμε την ψήφο των συναδέλφων μας να δείξουμε αίσθημα ευθύνης, σύμπνοιας και ενότητας και να συμπαραταχθούμε μέσα από ένα Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, όπου και θα ενσωματωθούν όλοι οι υπάρχοντες Συνδυασμοί - Παρατάξεις, από ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς χώρους.

Έτσι θα δώσουμε το μήνυμα στους συναδέλφους μας, αλλά και στην Διοίκηση και στην κρατική εξουσία οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης, ότι έφθασε η ώρα να προταχθεί το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων στον ΟΛΠ και όχι μεμονωμένων ομάδων ή παρατάξεων.

Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και το οποιοδήποτε πρόβλημα φαντάζει το ίδιο, ανεξάρτητα από ποια πολιτική απόχρωση προσεγγίζεται.

Δεν υπάρχει πια περιθώριο μεμονωμένων κινήσεων. 


Μόνο μέσα από συντονισμένες και ενοποιημένες δράσεις μπορούμε να προσδοκούμε αποτέλεσμα.


Εμείς, ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την πρόταση για ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (Πάγιο αίτημα μας) και αναμένοντας τη θετική ανταπόκριση ΟΛΩΝ σ αυτό το κάλεσμα, διαβεβαιώνουμε τους Συναδέλφους μας για την πληρέστερη εκπροσώπηση και ενημέρωσή τους.


Είναι στο "χέρι μας", να συνεχίσουμε ...

ΟΛΟΙ μαζί, μπορούμε !!

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΟΛΠ

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Σε ναυάγιο οδηγείται, η επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ ??

Οι δυο παρατηρήσεις του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το κείμενο της σύμβασης του «Φιλικού Διακανονισμού» ΟΛΠ – Cosco, δημιούργησαν την «εμπλοκή» στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ την Τρίτη, στην οποία είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού». 

Κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ ζήτησε αναβολή της συζήτησης για την επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης στις 10 το πρωί διάβασε ένα μικρό κείμενο εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο ο βασικός μέτοχος, ζητούσε την αναβολή της συζήτησης της έγκρισης του κειμένου του «Φιλικού Διακανονισμού» με την αιτιολογία ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας οι δυο όροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και πάλι σε νέα καθυστέρηση, αφού και στις 25 Νοεμβρίου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από τους δυο όρους που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εξάλλου όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι στο efsyn.gr είναι αδύνατον οι μέτοχοι να αγνοήσουν τους όρους του δικαστηρίου και να προχωρήσουν στην υπογραφή του κειμένου. Η καθυστέρηση αυτή εκ των πραγμάτων πηγαίνει πίσω και το θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, καθώς πρέπει πρώτα να ξεκαθαρισθεί η υπόθεση του «Φιλικού Διακανονισμού» και στη συνέχεια να «τρέξει» το θέμα του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνει ότι μπορεί οι δυο πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας («Φιλικός Διακανονισμός») με την προϋπόθεση όμως να τηρηθούν δυο όροι. Ο πρώτος αφορά στην επέκταση του ενοικίου που καταβάλλει η ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική Cosco) σε ολόκληρη την προβλήτα ΙΙΙ και ο δεύτερος την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος το ανώτερο για 7 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή παρουσιάζεται γιατί οι Κινέζοι αποδέχονται το πρώτο όρο, δεν δέχονται όμως να συζητήσουν καθόλου για το δεύτερο, καθώς επιμένουν σε «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι το ΑΕΠ να επανέλθει στα επίπεδα του 2008.  Λέγεται μάλιστα ότι και στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ υπήρχε διχογνωμία για την στάση που θα κρατούσε ο βασικός μέτοχος στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης ενημέρωσε τους μετόχους ότι «ο ΟΛΠ ΑΕ ουδένα πρόσθετο όρο έθεσε στην επιτευχθείσα από πέρυσι συμφωνία με τη ΣΕΠ, την οποία ήδη το ΔΣ του ΟΛΠ έχει εγκρίνει. Τα δυο θέματα που ανεφύησαν αποτελούν θέσεις του διατακτικού και του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ΟΛΠ είναι υπέρ των νέων επενδύσεων μέσω συμβάσεων Παραχωρήσεων υπό τον αυτονόητο (και συμβατικό) όρο της τήρησης του ενωσιακού δικαίου και των αποφάσεων των οργάνων της Πολιτείας. Η εκτίμησή μου είναι ότι η νέα διαμόρφωση η οποία θα προωθηθεί θα ψηφισθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου ομόφωνα».
Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εκλογή ως μελών του ΔΣ του ΟΛΠ του Γιάννη Μώραλη ως εκπροσώπου του δήμου Πειραιά και του εμπειρογνώμονα ειδικού επιστημονικού συνεργάτη του ΤΑΙΠΕΔ Αθανασίου Λιάγκου , ως νέου μέλους.
efsyn.gr

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Eρώτηση της βουλευτού ΔΗΜΑΡ Α' Πειραιά Μαρίας Ρεπούση, για τον ΟΛΠ


ΕΡΩΤΗΣΗ
                               ΠΡΟΣ  ΤOΥΣ κ.κ  ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

                                        ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
                                                                    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: « Τροποποίηση της από 25-11-2008 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε και ΣΕΠ Α.Ε»
 Κύριε Υπουργέ,
Στις 30-8-2013, υπεγράφη «Πρακτικό διαδικασίας φιλικής διευθέτησης»   μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας της Cosco Ltd «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» (ΣΕΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.
Οι δυο πλευρές συμφωνούν, μεταξύ άλλων, η ΣΕΠ να αναλάβει την κατασκευή του Δυτικού τμήματος  της Προβλήτας ΙΙΙ (που δεν ήταν μέρος της σύμβασης Παραχώρησης), την αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ αλλά και την κατασκευή προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ.
Ορίζεται επίσης ότι, το εγγυημένο αντάλλαγμα που υποχρεούται η COSCO να καταβάλλει και  προβλέπεται στην από 25-11-2008 υφιστάμενη σύμβαση, αναστέλλεται μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και πάντως μέχρι  το ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο του 2008 +2%.
Όμως με την υπ΄αρ. 3377/2014 Απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο έθεσε στο σκεπτικό του κάποιους όρους προκειμένου να αποφανθεί  ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου της δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ του Ο.Λ.Π Α.Ε και της ΣΕΠ Α.Ε.  Συγκεκριμένα τα  δυο κύρια σημεία του σκεπτικού της απόφασης είναι, α) ο χρονικός περιορισμός ισχύος της αναστολής καταβολής του εγγυημένου ανταλλάγματος από τη ΣΕΠ Α.Ε σε επτά (7) έτη από την ημερομηνία έναρξης κατασκευής του Δυτικού Τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ και β) η προσθήκη όρου για καταβολή σταθερού ετήσιου ανταλλάγματος και επί  της Δυτικής πλευράς του Προβλήτα ΙΙΙ.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας του ΟΛΠ, για τη νομιμότητα της επέκτασης της σύμβασης τα ανωτέρω θα τεθούν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
Ποια είναι η πολιτική άποψη των συναρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με τους όρους που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο σκεπτικό του;

                                                                         Η Ερωτώσα βουλευτής                                                                    Μαρία Ρεπούση