Σελίδες

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Νέα μάχη για την υπαγωγή των συναδέλφων στη ΔΕ3 κατηγορία

Μια ακόμη μάχη θα δοθεί αύριο στον Άρειο Πάγο.
Αφορά το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων που δικαιούνται και διεκδικούν να υπαχθούν στην μισθολογική κατηγορία ΔΕ3.
Δεν τους έφτανε που το Εφετείο δικαίωσε τους συναδέλφους!
Δεν τους έφτανε που η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή!!
Δεν τους έφτανε που η νομική υπηρεσία εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΟΛΠ την άμεση ένταξη μας, διότι αυτό λέει το διατακτικό της απόφασης του Εφετείου!
Δεν του αρκούσε του αχυρένιου η δικαίωση συναδέλφων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό!

Τι ποιο αντρίκειο από το να παραδεχθεί τη λάθος πολιτική που ασκούσε τόσα χρόνια, να βγει μπροστά και να φτάσει μέχρι την τελική δικαίωση!
Όμως ξέχασε μια παράμετρο, ρητό του σοφού λαού μας...

Ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται και ο ηλίθιος επιμένει!


Μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε η διεκδίκηση από την Ενωτική Πορεία ΟΛΠ, συμπαραστάθηκε σε όλη τη δικαστική διαμάχη με μάρτυρες και έγγραφα έχοντας αντίπαλους όχι μόνο τη διοίκηση του ΟΛΠ αλλά και το προεδρείο του Σωματείου ΕΤΧΥ, και θα τελειώσει με τη συμπαράστασή μας μέχρι την τελική δικαίωση, είτε το αναγνωρίσουν ορισμένοι με παρωπίδες συνάδελφοι, είτε το αποποιηθούν!


Θα ήθελα επίσης να πω σε συναδέλφους άλλων λιμανιών που θέλουν να ξεκινήσουν δικαστική διεκδίκηση -εφόσον το σωματείο τους αδιαφορεί-, πως η συνδρομή μας ως Ενωτική Πορεία Λιμανιών θα είναι στο έπακρο όσον αφορά έγγραφα, μάρτυρες και γνώση παραμέτρων για την υπαγωγή όσων δικαιούνται να υπαχθούν στη ΔΕ3 μισθολογική κατηγορία.
Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες και αμειβόμενοι Συνδικαλιστές, καπηλευτές, ταγοί, συμφεροντολόγοι, εκδουλευτές πίστης "των δικών μας παιδιών".
Το έχουμε αποδείξει και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τη στάση μας.
Λειτουργούμε ανοιχτά, Δημοκρατικά, έντιμα με έναν και μόνο γνώμονα:

Την προάσπιση των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων όπου και αν απαιτειθεί!

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Γελαστό κι απογευματινό "καλώς σας βρήκα"...


Καλοσώρισα, καλώς σας βρήκα κτλ... 
Όπως στα βιβλία, αναγράφεται "λίγα λόγια για τον συγγραφέα" έτσι κι εδώ, στη διαδικτυακή φωνή τής Ενωτικής Πορείας Λιμανιών, δίνω ως πρώτη γνωριμία ένα δείγμα γραφής, ως έχω χρέος απέναντι στους εντιμότατους αναγνώστες μας... 
Δεν είμαι τίποτα άλλο παρά ένας απλός εργαζόμενος στο λιμάνι του Πειραιά. Ένας πρώην γιάπις με όλες τις περγαμηνές, που "πήρε φρίκη", μάκρυνε τα μαλλιά του, έσκισε πουκάμισα, πτυχία, και κυριλέ κοστούμια κι έγινε λιμενεργάτης. Όντας γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια γειτονιά που έχει απόλυτη οπτική επαφή με το λιμάνι, θεωρούσα ανέκαθεν χρέος μου να διαφυλάττω το πατρικό μου ως ιερό και όσιο. Καθώς καταλαβαίνετε, ταύτισα το λιμάνι με το πατρικό μου σπίτι... 
Η απύθμενη βλακεία του ρομαντισμού; Η (μέχρι χτες) φρούδα ελπίδα της επανάστασης; Οι διορισμένοι "σοφοί" που κάθε άλλο παρά καλό έκαναν στα ξεπουλημένα μας λιμάνια; Εμείς λοιπόν οι ταπεινοί, έχουμε διαφορετική άποψη για το καλό των λιμανιών! Εμείς ξέρουμε το λιμάνι καλύτερα, καθώς είμαστε οι "θερμαστές" αυτού του πλοίου που οδεύει ολοταχώς για την ξέρα! Όσο πιο "χαμηλά" είσαι, τόσο περισσότερο εκτιμάς αυτό για το οποίο μοχθείς και δι' αυτού βιοπορίζεσαι... 
Ένας μονάχος, δεν ακούγεται! Μαζευτήκαμε πολλοί, θα γίνουμε περισσότεροι και σίγουρα θ' αποτρέψουμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια των νοσηρών "επενδυτικών" μυαλών. Το κοινό καλό και οι σκανδαλώδεις βίοι των "σοφών", μας υπέδειξαν το αυτονόητο: Την Ενωτική Πορεία όλων μας! Ακολουθεί η τελευταία μου συνεργασία - παρέμβαση με την Ενωτική Πορεία. 
Ευχαριστώ  θερμά τους φίλους και συντελεστές για την πρόσκληση...Κατά Στέλιον προς λιμενεργάτες επιστολή... (ε')
        

Η Ενωτική Πορεία Ο.Λ.Π την περασμένη Πέμπτη 19/1/2012 διοργάνωσε ανοιχτή ημερίδα,
με κεντρικό ομιλητή τον οικονομολόγο - οικονομικό αναλυτή κ. Δημήτρη Καζάκη.
Ο υπογράφων θεωρώ χρέος να ευχαριστήσω τους συντελεστές και τον κ. Καζάκη,
που μας έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσουμε δημόσια την άποψή μας δια του βήματος.

"Φίλοι και φίλες
Η πολιτική σκηνή στη χώρα μας, τα τελευταία 20 χρόνια, μας οδήγησε σιγά και μεθοδικά, θέλοντας και μη, να εντάξουμε στο λεξιλόγιο της καθημερινότητά μας, λέξεις όπως: «μίζες», «σκάνδαλα», «Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας», «αποκρατικοποιήσεις», «διαφθορά».
Τα 2-3 τελευταία χρόνια το λεξιλόγιο διανθίστηκε και συμπεριέλαβε πλέον και άλλες έννοιες όπως «Παγκόσμια οικονομική ύφεση», «μνημόνιο», «χρεοκοπία» «ΔΝΤ» «psi» «κούρεμα» «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας», «μαζικές απολύσεις» και πολλά άλλα.
Το ίδιο διάστημα ακούσαμε και πολύ ωραία πράγματα όπως το «μαζί τα φάγαμε», «μαλάκες οι αγανακτισμένοι», «ούτε μία οικογένεια χωρίς έναν εργαζόμενο», «παραχώρηση της Ακρόπολης σε ιδιώτες». 
Οφείλουμε να αναρωτηθούμε.
Φταίνε αυτοί άραγε που τολμάνε και τα ξεστομίζουν; Ή μήπως εμείς; 

Από την εποχή των γραφικών πολιτικών μορφών του Γκόρτσου και του Γκρούεζα που αποτύπωνε ο ελληνικός κινηματογράφος του ’60, φθάσαμε μέχρι το 2012 και εξακολουθούμε αμετανόητα να παραδίδουμε σε αμετροεπείς, ματαιόδοξους υπηρέτες ξένων αφεντάδων, τη διαχείριση της ζωή μας. Να συνεχίζουμε να επιβραβεύουμε και να χειροκροτάμε αληθινούς, και όχι κινηματογραφικούς, Γκόρτσους και Γκρούεζες.

Έδωσα μάχη με τον εαυτό μου για να σταθώ πάλι σε ένα «βήμα» σαν κι αυτό σήμερα, αθετώντας την υπόσχεσή μου γι’ αποχή από μια ακόμη δημόσια εκφορά λόγου και άποψης. Υπόσχεση που έκρυβε απογοήτευση, πίκρα, θυμό αλλά και οργή.
Υπόσχεση που ‘χα δώσει τον Απρίλη του ’11 όταν στην απολογιστική γενική συνέλευση των λιμενεργατών, καθαίρεσα το συνδυασμό της Πολιτικά Ανεξάρτητης Λιμενεργατικής Επανάστασης. 
Ενός συνδυασμού που είχε προβλέψει τη σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων κι είχε αποκαλύψει το ρόλο και τη σύμπραξη ορισμένων ανθρώπων στο ολέθριο αποτέλεσμα που βιώνουμε σήμερα. 
Θα αποφύγω ν’ αναφερθώ έστω και επιγραμματικά σε προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν τότε, επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος και δεν θα ‘θελα να σας κουράσω με λεπτομερείς αναφορές.
Είναι πασιφανές ότι στο λιμάνι, τα τελευταία χρόνια παίζεται ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος του ΟΛΠ. 
Ο τομέας του Ικονίου, από κερδοφόρο φιλέτο, έχει μετατραπεί σε ζημιογόνο κάτεργο. 
Οι εργαζόμενοι "βάζοντας πλάτη" εργάζονται στην κυριολεξία «τσάμπα» παρακολουθώντας έντρομοι την διορισμένη κυβέρνηση σωτηρίας, να ξεπουλάει και να απαξιώνει το υπόλοιπο λιμάνι… 
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω:
Την απαλλαγή της cosco από την καταβολή φόρων, την παραχώρηση ενός προβλήτα 6πλάσιου μεγέθους και δυνατοτήτων απ’ ότι ο δικός μας, τις φιλικές διευθετήσεις με την cosco, τις συμφωνίες με την Msc, την δική μας αναδουλειά δήθεν λόγω οικονομικής κρίσης.
Συνέπεια όλων αυτών; 
Το λιμάνι μας να παραμένει άδειο, ενώ ο παραχωρημένος προβλήτας ΙΙ σφύζει από καράβια, που τα δουλεύουν αναλώσιμοι εργαζόμενοι ενός δουλικού καθεστώτος! 
Αυτό εννοούν κάποιοι όταν αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα; 
Είμαστε άραγε τόσο αφελείς ώστε να μην βλέπουμε ότι όλα αυτά είναι μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία για να καταστεί ο ΟΛΠ προβληματικός; 
Από τη άλλη, δοκιμάσαμε την αναποτελεσματική πολιτική των συνδικαλιστικών μας οργάνων. 
Τους παρακολουθήσαμε να νίπτουν τας χείρας των ως άλλοι πόντιοι Πιλάτοι μπροστά στο σκανδαλώδες θέμα της ιδιωτικοποίησης, της κατασυκοφάντησής μας από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, καθώς επίσης και στην παθητική στάση που διατήρησαν απέναντι στην αντισυνταγματική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία επιτρέπει 5 χρόνια τώρα να υπάρχουν στον κλάδο εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού. 
Ακόμα κι όταν η μαζικότητά μας έτασσε το περαιτέρω, ακόμα κι όταν η απαξίωσή μας έπαιρνε σάρκα και οστά, αυτοί οπισθοχωρούσαν μπρος στις απειλές της κυβέρνησης για lock out, αλλαγή του ωραρίου, καθαίρεση των συμβάσεων κλπ. Αλήθεια, τι απ’ όλα αυτά δεν είναι σήμερα προς υλοποίηση; Απέδωσαν καρπούς οι διαπραγματεύσεις τους; Έπαψε η κλαδική κομματικοποίηση κι η εξυπηρέτηση στους πολιτικούς τους μέντορες; Ίσα ίσα, τις αγωνιστικές τους ατάκες του τύπου «το παλεύουμε», «αγωνιζόμαστε», «είμαστε σε καλό δρόμο» κλπ, τις αντικατέστησαν με το «μη μιλάς, δε βλέπεις τι γίνεται έξω;». 
Απώτερος σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε βουλευτές και υπουργούς, υπονομεύοντας το δικό μας παρόν και το μέλλον των παιδιών μας;
Ήταν σκοπός μας, να ξεκινήσουμε από το μηδέν προδίδοντας παράλληλα το παρελθόν και τους αγώνες άξιων που είχαν στόχο να χτίσουν ένα ελεύθερο και υγιές λιμάνι; 

Κλείνοντας, θα σας αναφέρω μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου 
του Μπουένος Άιρες για τη σημερινή κατάσταση στην Αργεντινή, η οποία ανατρέπει τις κυβερνητικές κινδυνολογίες περί πτωχεύσεως: 
Στην Αργεντινή σήμερα λειτουργούν υπό εργατικό έλεγχο 205
συνεταιριστικές και επανακρατικοποιημένες επιχειρήσεις, που όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά διεύρυναν και τις δραστηριότητές τους. Απασχολούν στο σύνολο 9362 άτομα, ενώ οι αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της καθεμιάς επιχείρησης, λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά στο πλαίσιο συνελεύσεων με τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων…

*Η ιστορία έδειξε ότι είναι επιβεβλημένη πλέον η ενοποίηση των ανεξάρτητων αγωνιστικών φορέων για να υπάρξει μια άλλη μέρα για τους εργαζόμενους!

*Είναι επιβεβλημένη η διάλυση και ο εξοστρακισμός του σάπιου πολιτικού συστήματος και η δημιουργία μιας νέας πολιτικής σκηνής στη χώρα μας, από καταρτισμένους κι έμπειρους επιστήμονες, αλλά και ανθρώπους με συνεπή και διαυγή πορεία στη ζωή τους.

Πρέπει να παλέψουμε για να επιστρέψουν στην κατοχή μας τα καταπατημένα κεκτημένα μας!

Πρέπει να ανασάνουμε από το τεχνητό αδιέξοδο που μας έχουν οδηγήσει τα πολιτικοεπιχειρηματικά συμφέροντα ! 

Πρέπει να εργαστούμε για μας, να ορθώσουμε ανάστημα και να επικαλεστούμε τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου περί επαχθούς χρέους! 

Πρέπει και οφείλουμε έστω και την ύστατη στιγμή να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας, ένα μέλλον που τους αξίζει και όχι αυτό που διαφαίνεται ότι τους επιφυλάσσει το γιαουρτωμένο πλέον πολιτικό σύστημα της χώρας μας!"

Το βίντεο τής ομιλίας μας εδώ.

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Ποιός θα σταματήσει το νέο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ??Με την απόφαση που έλαβε η Διυπουργική στις 25 Απριλίου (Απόφαση 206/25.04.2012 ΦΕΚ Β 1363) και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα Κρατικά περιουσιακά στοιχεία:

•Το 51,03% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.
•Το 50,96% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.


Η απόφαση αυτή στο σύνολό της είναι εξοργιστική για την Ελληνική Κοινωνία !!
Ειδικά όμως για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ , η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους ξεπερνάει κάθε όριο !! Επιχειρήσεις κερδοφόρες, στρατηγικού χαρακτήρα για το δημόσιο συμφέρον, με προοπτική βέβαιης ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας, επιχειρείται η παράδοσή τους, σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς κανένα λόγο.

Η Απόφαση αυτή, είναι εντελώς ΠΡΟΧΕΙΡΗ - ΠΑΡΑΤΥΠΗ !! και δεν έχει την επικύρωση της απο την νέα Ελληνική Βουλή.
Το ερώτημα τώρα όμως είναι :
Ποιός θα σταματήσει αυτο το τελειωτικό ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των δύο ΜΕΓΑΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ??
Ποιά ΠΟΛΙΤΙΚΗ θα εφαρμόσει η νέα ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ??

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ :
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ : ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣΤο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - 

Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

  • Δεσμευόμαστε –με την καθημερινή συμπαράσταση και κινητοποίηση του λαού- να ακυρώσουμε τα μνημόνια, τις δανειακές Συμβάσεις, το καθεστώς επιτροπείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να ανακόψουμε την καταστροφική πορεία που εξοντώνει την κοινωνία και λεηλατεί τη χώρα.
  • Δεσμευόμαστε να ξεκινήσει μια νέα επίπονη αλλά αναγκαία πορεία ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και γνώμονα τις ανάγκες των πολλών αντί για τα συμφέροντα των λίγων.
  • Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε με απόλυτη προτεραιότητα μέτρα που ανακουφίζουν τα ευάλωτα στρώματα, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άστεγους, μέτρα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, ώστε ο λαός μας να βγει όρθιος από την κρίση.
  • Δεσμευόμαστε να σταματήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και να αποκτήσουν φωνή όσοι σήμερα δεν έχουν.

  • Παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς δημόσιες επενδύσεις και μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις δεν γίνεται. Χρειάζεται να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι Επιχειρήσεις και Οργανισμοί που έχουν εν μέρει ή συνολικά ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς).
  • Ανάκτηση όσων στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων έχουν ιδιωτικοποιηθεί. 
  • Να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον έλεγχο και την ευθύνη του Δημοσίου βασικές παραγωγικές μονάδες, κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, ορυκτός και ενεργειακός πλούτος.
Δεν θα μας εκβιάσουν, δεν θα μας φοβίσουν. Μαζί μπορούμε να τους νικήσουμε!
Να ενωθούμε και να τους νικήσουμε!
Αν όχι τώρα πότε;
Αν όχι εμείς ποιος;